Usein kysytyt

Miksi kannattaa valita perinteinen öljymaali ulkoseinää maalattaessa?

Uulan öljymaaleilla maalattu puupinta ’’hengittää’’, mikä tarkoittaa sitä että vesihöyry pääsee vapaasti liikkumaan maalikerroksen läpi. Muovisideaineisilla maaleilla maalattu pinta ei päästä vesihöyryä lävitseen, joten jos/kun maaliin syntyy halkeama tai puuhun pääsee kosteutta muuta kautta, kosteus ei pääse haihtumaan tiiviin pinnan läpi, vaan lahottaa puuta ja irrottaa maalin. 

Voinko maalata Uula-Pellavaöljymaalilla tai Uula-Petrooliöljymaalilla vanhan lateksimaalipinnan päälle? 

Voit maalata molemmilla maalityypeillä lateksimaalin (muovisideaineisen maalin) päälle, kunhan poistat huolellisesti kaiken irtoavan ja huonosti kiinni olevan vanhan maalin.

Kumpi maali sopii paremmin ulkoseinän maalaukseen, Uula-Petrooliöljymaali vai Uula-Pellavaöljymaali? 

Valinta riippuu täysin maalattavasta kohteesta. Molemmilla maaleilla on etunsa. Pellavaöljymaalilla maalattu pinta on kiiltävämpi ja kovempi. Se kestää kulutusta ja kovia sääolosuhteita hieman paremmin kuin Petrooliöljymaali. Pellavaöljymaali vaatii kuitenkin maalaajalta taitoa ja kärsivällisyyttä, sillä liian paksu maalikerros pellavaöljymaalia saattaa rypistyä kuivuessaan. Petrooliöljymaalilla on taas helpompi maalata ja se peittää kerrasta antaen silti kauniin, laadukkaan lopputuloksen. Eri maalareiden jäljet eivät myöskään erotu niin herkästi ja pinta on tyylikkään himmeä. 

Pellavaöljymaalin etuna on maalin kestävyys ja riittoisuus. Se sisältää vain vähän liuotinta. Pellavaöljymaali sopii eritoten kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden, kirkkojen ja kartanoiden maalaamiseen säilyttäen niiden kauniin ulkonäön. Sävyltään Uula-Pellavaöljymaali on aina hieman tummempi johtuen sen puolikiiltävästä pinnasta. Vaaleisiin Pellavaöljymaalilla maalattuihin pintoihin ei myöskään tartu lika kovin helposti. Petrooliöljymaali taas saattaa tyyliltään sopia paremmin ennestään maalatun hirsitalon ulkoseinälle. Se on huokoisempaa ja kuivuu siis nopeammin.

Voinko maalata Uula-Pellavaöljymaalilla vanhan Uula-Petrooliöljymaalilla maalatun pinnan? Entä toisinpäin? 

Voit maalata vanhan Uula-Petrooliöljymaalilla maalatun pinnan Uula-Pellavaöljymaalilla. Jos vanha pinta on kuitenkin alunperin maalattu Uula-Pellavaöljymaalilla, suosittelemme käyttämään Uula-Pellavaöljymaalia myös jatkossakin. 

Tarvitseeko minun käsitellä pinta Uula-Homeenestoaineella ennen pohjamaalausta Uula-Ulkopohjamaalilla?  Mistä tiedän kummalla pinta kannattaa pohjustaa?

Ei tarvitse. Jos käsittelet pinnan Uula-Ulkopohjamaalilla, erillinen homeenestoainekäsittely on tarpeeton. Jos maalaat uutta, ennen maalaamatonta puupintaa Uula-Petrooliöljymaalilla tai Uula-Pellavaöljymaalilla, suosittelemme pinnan pohjamaalausta Uula-Ulkopohjamaalilla. Uula-Ulkopohjamaali mm. parantaa pintamaalin tartuntaa ja peittävyyttä antaen lisäksi erinomaisen suojan homeitiöitä vastaan. Muissa tapauksissa suosittelemme pohjustukseksi Uula-Homeenestoainetta.

Voinko maalata Uula-Petrooliöljymaalilla vanhan keittomaalipinnan päälle?

Kyllä voit. Huolelliset pohjatyöt ovat kuitenkin tässä tärkeässä roolissa. Suosittelemme että toimit näin:

1. Pese vanha keittomaalipinta hyvin pois painepesurilla. Jos sinulla ei ole painepesuria, käytä teräsharjaa ja lopuksi pese pinta hyvin vedellä ja esimerkiksi Kiiruna-maalinpesuaineella. Tarkoitus on poistaa irtoava keittomaaliaines tartunnan varmistamiseksi. Jos pinnassa on hometta, käytä pinnan pesussa homepesuainetta. (ks. Artikkelimme homeen pesusta:  http://www.uula.fi/fi/maalausohjeet/homeen-pesu-ulkopinnoilta )

2. Anna pinnan kuivua n. 1 vrk ja tämän jälkeen pohjusta Uula-Homeenestoaineella. Voit levittää aineen pintaan esimerkiksi puutarharuiskua käyttäen. Ohut kerros riittää. Anna kuivua 1 vrk.

3. Ohenna Uula-Petrooliöljymaalia 20 % Uula-Puuöljyllä ja maalaa kertaalleen paksulti.

Maalattuihin seiniin on ilmestynyt mustia täpliä. Pitääkö minun nyt maalata pinta uusiksi?

Siitepöly, ilmansaasteet, lika ja homeitiöt kaikki vaikuttavat puupintojen likaantumiseen ja homehtumiseen. Likaantuneen tai homehtuneen pinnan uudelleenmaalaus on harvoin tarpeellista, ja useimmiten pinnan puhdistus riittää. Lue artikkelimme aiheesta:  http://www.uula.fi/fi/maalausohjeet/homeen-pesu-ulkopinnoilta

Saako homeenestoainetta sekoittaa maalin joukkoon?

Homeenestoainetta ei saa sekoittaa öljymaalien joukkoon, koska kyseessä on vesiliukoinen aine. Uula-Homeenestoaine levitetään sivelemällä tai ruiskuttamalla maalattavalle ulkopinnalle ennen maalausta tai muita pintakäsittelyjä. 
Uulan vesiohenteista Keittomaalia voi kuitenkin tarvittaessa ohentaa myös Uula-Homeenestoaineella, kun halutaan esimerkiksi pohjamaalata laudat irrallaan. Tarkemmat ohjeet löydät maalinvalintaohjelman kautta ja tuoteselosteistamme!

Voinko lähettää teille kuvan, josta näkee minkä väristä maalia haluan? 

Valitettavasti emme voi sävyttää maalia pelkän kuvan avulla. Helpointa on lähettää meille halutun sävyn värikoodi Uulan omista värikartoista tai mahdollisuuksien mukaan muiden maalivalmistajien värikartoista. Meille voi myös lähettää värimallin postitse. Värimalli voi olla vaikka pieni lastu halutun värisestä seinästä, värjätty vaneri ym.

Voiko homeenestoainetta laittaa aiemmin maalatuille pinnoille? 

Uula-Homeenestoaine soveltuu kaikille tavanomaisilla maaleilla maalatuille pinnoille. Kuitenkin, jos maalauspinta on kova ja kiiltävä, ei homeenestoaineesta ole välttämättä hyötyä, koska aine ei imeydy tai tartu pintaan tarpeeksi hyvin. Ennen homeenestoaineen levittämistä ja maalaustyön aloittamista kannattaa poistaa irtonainen ja huonosti kiinni oleva maali mahdollisimman hyvin teräsharjalla ja kaapimella ja puhdistaa pinta pölystä ja liasta.

Missä suunnassa maalaan Uula-Petrooliöljymaalilla tai Uula-Pellavaöljymaalilla? Ylhäältä alas vai toisinpäin? Entä Uula-Roslagin mahongin tapauksessa? 

Ylhäältä alas ja mahdollisuuksien mukaan lautojen tai hirsien suuntaisesti. 
Roslagin mahonki tulisi aina levittää puun syiden suuntaisesti, aloittaen seinän yläosasta. 

Voiko Uula-Roslagin mahongin päälle maalata millä tahansa maalilla? 

Päälle maalaukseen soveltuvat varmuudella Uula-Petrooliöljymaali ja Uula-Pellavaöljymaali, edellyttäen kuitenkin, että käsittelystä on kulunut vähintään vuosi. Jos pinta on käsitelty Roslagin mahongilla kahteen kertaan tulisi odottaa vähintään 2 vuotta.

Voiko Roslagin mahongin levittää seinään ruiskua käyttäen? 

Roslagin mahongin voi ruiskuttaa maalattavalle seinälle, mutta pinta on kuitenkin siveltävä hirren tai laudan suuntaisesti ja mieluiten päästä päähän yhdellä vedolla. Pinnasta tulee näin tasainen.

Mikseivät sävyt "Misteli" ja "Sini" käy ulkokäyttöön?

Kirkas ja voimakas vihreä ja sininen haalistuvat melko nopeasti ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. 

Miten Uula-Öljymaalin ohenne 1166 tai Uula-Yleisohenne eroavat toisistaan? 

Uula-Öljymaalin ohenne 1166 sisältää n. 33 % keitettyä pellavaöljyä, jolloin maalin ohentaminen ei laske maalin sideaineen osuutta liikaa, eli maalia voidaan ohentaa melko runsaasti. Uula-Yleisohenne on pelkästään pois haihtuvaa liuotinta (aromaattivapaa hiilivetyliuotin). 

Mitä tulee ottaa huomioon Pellavaöljymaalilla maalattaessa? 

Pellavaöljymaalilla maalattaesssa on muistettava maalata ohuita kerroksia tiukkaan sivellen. Ensimmäisellä maalauskerralla on hyvä ohentaa maalia riittävästi. Liian paksu maalikerros rypistyy kuivuessaan. Oikeiden maalausvälineiden valinta takaa parhaan lopputuloksen. Esimerkiksi ulkomaalauksessa lateksimaalaukseen tarkoitetut siveltimet eivät sovellu pellavaöljymaaleilla maalaamiseen. Maalausharjoista kannattaa valita laadukas, jämäkkä ja tuuhea luonnonharjaksinen sivellin. Yleensä yli 100 mm leveämpää maalausharjaa ei kannata käyttää. 

Minkä värikartan mukaan voin valita iNTO-Sisustusmaalin sävyjä? 

iNTO-Sisustusmaali voidaan sävyttää lähes kaikkien värikarttojen sävyihin. (A ja C pohjiin sävytyskoneilla tehtävät sävyt). Kuitenkaan Uulan omilla väritahnoilla ei sävytetä iNTOa, joten värisävyjä ei voi valita Uulan värikartoista.

Voiko iNTO-Sisustusmaalilla maalata tapetin päälle? 

Kyllä voi, jos tapetti on siisti ja hyvin kiinni. Kuitenkin huonosti seinässä oleva tapetti saattaa irrota ja kupruilla vesiliukoisen Inton vaikutuksesta. Suositeltavampaa on ensiksi irrottaa vanha tapetti kokonaan ja sitten maalata seinä Intolla. Maalattu tapetti on vaikeampi irrottaa seinästä kuin maalaamaton. 

Katso kuvia kohtaistamme Facebookissa!

Viikon vinkki

iNTO Kalustemaali on oiva valinta myös oviin, ikkunoihin ja muihin sisätilojen pintoihin.