Pohjalaistalo

Pohjalaistalo – Taloa korjataan ja maalataan perinteitä kunnioittaen

Pohjalaistalo ja perinteiset pohjalaismaisemaan kuuluvat rakennukset herättävät vahvoja, supisuomalaisia tunteita. Arvostus, kiinnostus ja uteliaisuus pohjalaiskulttuuria ja -rakennuksia kohtaan lienevät katoamatonta kansanperinnettä. Rakennukset huokuvat menneiden ja nykyisten sukupolvien tarinoita ja ovat historiallisesti kiehtovia, kaikkine yksityiskohtineen. Tämä tunnelmallinen pihapiiri ja komea kaksifooninkinen (kaksikerroksinen) pohjalaistalo löytyvät Lapualta. Talo on vuodelta 1847. Valkoiset ruutuikkunat ja perinteisesti kutsuen punamullalla maalatut seinät, selkeät linjat ja symmetrisyys antavat pohjalaistaloon sen kunnioitusta herättävän ilmeen.

Vanhoista rakennuksista huolehtiminen sekä kunnostaminen vaativat sitoutumista ja työtä

Pihapiirissä sijaitsee, uljaan päärakennuksen lisäksi, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten savusauna ja aittarakennuksia. Taloa on ulkoisesti kunnostettu kattoa korjaamalla ja perustuksia nostamalla. Perinnemaalit ovat olleet ensisijainen valinta vanhojen rakennuksien maalaamiseen. Kokonaisuus halutaan pitää alkuperäisessä asussaan ja vanhaa pyritään korjaamaan perinteitä kunnioittaen. Pohjalaistalon julkisivut on maalattu viimeksi vuona 1999 Uula Keittomaalilla 42 Falunpunainen. Väri on tummanpunainen, mutta taittuu myös kauniisti ruskeaan. Valkoiset osat ovat niin ikään perinteisellä, mutta ajattomalla Uula Pellavaöljymaalilla maalattu. Kokonaisuutta on hyödynnetty mm. Pieni pyhiinvaellus -kuvauspaikkana sekä Vallilan Kotiseutu-kankaan nostalgisessa kuosissa.

 

Tänä kesänä on vuorossa kustin laudoitusten uusiminen. Kuistien entistämisprojekti alkoi ulkopaneelin etsimisellä, sillä kohteeseen haluttiin samankaltaisia lautoja kuin oli ennenkin käytetty. Irtolaudat pohjamaalattiin 1:1 Uula Homesuojalla ohennetulla Uula Keittomaalilla, sävyllä 42 Falunpunainen. Näin ollen erillistä käsittelyä Uula Homesuojalla ei tarvinnut tehdä ja kokonaan pohjamaalattu lauta mahdollistaa sen, että maalaamatonta puupintaa ei tule esille. Maalaaminen tehtiin hellejakson aikana iltaisin varjossa, jotta aurinko ei kuumentanut maalattavaa eikä maalattua pintaa. Pintamaalaus tehdään myöhemmin ohentamattomalla Keittomaalilla. Valkoiset nurkkalaudat ja ikkunapielet pestiin irrottamisen jälkeen Uula Maalipesulla ja maalattiin valkoisella Uula Pellavaöljymaalilla.

Osa 2 Pohjalaistalon kunnostaminen ja maalaaminen

Seuraamme urakan edistymistä ja kerromme taas tunnelmia ja kuulumisia kohteesta.

 

Arkisto