Pohjalaistalon kunnostaminen ja maalaaminen

Pohjalaistalon kunnostaminen ja maalaaminen

Pohjalaistalon kuistin laudoitusten kunnostaminen ja maalaaminen edistyivät kesän aikana. Suuri projekti vaati tekijöiltään aikaisia heräämisiä ja pitkiä päiviä. Projektia varten hiottiin, harjattiin ja maalattiin yhteensä 1400 metriä uutta paneelia. Tämä tunnelmallinen pihapiiri ja komea kaksifooninkinen (kaksikerroksinen) pohjalaistalo löytyvät Lapualta. Talo on vuodelta 1847. (ensimmäinen juttu luettavissa tästä).

Aivan aluksi kuistiin tulevat irtolaudat pohjamaalattiin 1:1 Uula Homesuojalla ohennetulla Uula Keittomaalilla, sävyllä 42 Falunpunainen. Näin ollen erillistä käsittelyä Uula Homesuojalla ei tarvinnut tehdä ja kokonaan pohjamaalattu lauta mahdollistaa sen, että maalaamatonta puupintaa ei tule esille. Maalaaminen tehtiin hellejakson aikana iltaisin varjossa, jotta aurinko ei kuumentanut maalattavaa eikä maalattua pintaa. Pintamaalaus tehtiin nyt ohentamattomalla Keittomaalilla.

Vanhan perinnetalon mitat ovat eläviä eikä yhtään millilleen samaa mittaa löydy. Talon kunnostaminen vaati mm. uuden hirren muotoilua lahonneeseen kohtaan. Tällainen työ on todellista käsityötä. Lisäksi pohjalaistalon vasen kuisti oli painunut ja sitä piti hieman nostaa ennen seinien kunnostusta. Terassin paneelit olivat olleet aikoinaan vihreät ja sen katto roosan värinen. Nyt ne vaihtuvat valoisaan Uulan Perinnevärikartan sävyyn 00 Valkoiseen ja maalaaminen tehtiin Uula Pellavaöljymaalilla. Vanhan paneelin takaa löytyi hirsiseinä, josta löytyi vanhoja merkintöjä, kirjoitusta, numeroita ja palamisjälkiä. Mikä lieneekään merkintöjen salaisuus?

Lue ensimmäinen juttu tästä

Arkisto