Lystilä - Hummiajuttuja blogiyhteistyö

Lystilä – Hummiajuttuja blogiyhteistyö

Lystilä – Hummiajuttuja blogiyhteistyö

Lystilä – Hummiajuttuja blogiyhteistyö. Nyt tutustutaan uuden tallin puupintojen käsittelemiseen ja maalaamiseen. Lystilä on Lystin uusi pihatto, jonka rakennusvaiheisiin ja maalaamiseen pääset kanssamme tutustumaan Hummiajuttuja -blogissa. Blogia pitää Johanna. Hän on sisällöntuottaja ja joogaopettaja, joka on kirjoittanut paljon eläinten hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä artikkeleita. Johanna pitää myös Joogaa ratsastajille -tunteja.

Blogissa seikkailee myös Lysti eli Lustig van’t Streefoord, ilmeikäs ja paljon puhuva friisitamma, joka tietää, että syvältä tuleva, pehmeän tumma hörähdys on tie jokaisen ohikulkijan porkkanapussille. Jotta herkkusuulla on tulevaisuudessakin mukavat oltavat, yksi blogin jutuista käsitteleekin uuden pihattorakennuksen valmistelua ja maalaamista.


Lystilä – Uula Keittomaalilla maalattu

Lystilän komea ja ihan uusi talli maalattiin ulkopuolelta Uula Keittomaalilla eli perinteisesti sanottuna punamultamaalilla sekä pellavaöljymaalilla. Keittomaalin väriksi valikoitui Faluninpunainen, joka on keittomaalivärien punaisista kaikkein tummin ja myös suosituin. Faluninpunaisella keittomaalilla maalattiin siis ulkopintojen seinät, mutta sen lisäksi nurkkalaudat maalattiin valkoisella Uula Pellavaöljymaalilla. Pellavaöljymaalia siveltiin myös mustiin metalliosiin.

Keittomaali on hyvä vaihtoehto mm. ulkotiloihin, joissa eläimet pääsevät maistelemaan maalattuja puupintoja. Uula Keittomaali valmistetaan vehnäjauhoista, keitetystä pellavaöljystä sekä maaväripigmenteistä. Ilmankos joskus jonkun hepan suu on käynyt maalipurkilla maistelemassa.


Sisäpintojen käsittely

Lystilän tallin sisäseinät maalattiin muovittomilla ja hengittävillä maaleillamme, kuten ulkopinnatkin. Tallin viiden sentin paksuinen, kaksinkertainen puulattia käsiteltiin Uula Puutervalla, jota ohennettiin mäntytärpätillä. Tarkemman tarinan voit lukea Lystilän kertomuksista. Mutta takaisin puutervaan.

Puuterva on perinteinen puunkäsittelyaine, joka kestää rankkoja olosuhteita ja imeytyy puupintaan erittäin hyvin. Aito ja perinteinen puutervamme suojaa puuta vedeltä ja kosteudelta ja puuterva sopii muun muassa paanu -ja lautakattoihin, rekiin, veneisiin, työkaluihin ja köysiin. Puuterva toimii erittäin hyvin myös kulutuksen – ja pesunkestävyyttä vaativien pintojen, kuten tallien puulattioiden käsittelemiseen. Uula Puutervaan ei ole lisätty tärpättiä eikä muita liuottimia, mikä on sekä tervan käsittelijälle että asukkaalle mukava juttu.

Tallin ikkunapuut ja ovien karmit käsiteltiin Ovi- ja ikkunamaalilla valkoisiksi. Ne raikastavat tallin tummanpuhuvaa ilmettä, josta ei jokainen turvehiukkanen erotu”.- tuumii Johanna. Sisäpuuseinät saivat suojakseen Uulan pehmeänharmaan sävyn ja helposti levittyvän Öljykuullon. Sävyksi valikoitui Uula Perinnevärikartan sävy 0110 Kallio.


Tutustu Hummijuttuja blogiin


 

Arkisto