Luonnonväripaletti-näyttely

LUONNONVÄRIPALETTI-näyttely – Uula Color tukemassa taidenäyttelyä

Luonnonväripaletti-näyttely Kulttuuritalo Villa Artussa. Näyttelyn rakentamisessa on käytetty muovitonta ja täysin päästötöntä  Into Sisustusmaaliamme. Kuvissa Lasten ja nuorten taidekeskuksen näyttelymestari Anu Haikonen (pitkät hiukset) ja tuottaja Elina Katara ripustavat näyttelyä ja maalaavat näyttelyrakenteita. Kuvat: Nina Salomaa. Kuvien jälkeen lisätietoa näyttelystä ja tapahtumista. Tervetuloa näyttelyyn 😊.

 

Väriä ja voimaa luonnonkasveista – Luonnonväripaletti-näyttelyssä tutustutaan värien maailmaan kestävän kehityksen näkökulmasta

Luonnonväripaletti-näyttelyssä tarkastellaan luonnonvärejä luonnonsuojelun, ekologisten teemojen ja tulevaisuusajattelun kautta. Idea näyttelyyn tuli kesän kasvien väriloistosta ja kasvien ja sienien käyttämisestä värjäämiseen. Lähtökohtana toimi myös kysymys siitä, kuinka luonnonvärejä ja -materiaaleja voi hyödyntää luontoystävällisellä tavalla taidetyöskentelyssä. Luonnonväripaletti-näyttely aloittaa Villa Artussa toiminnan, jossa suunnataan yhdessä lasten ja nuorten kanssa kohti ekologisesti kestävämpää tulevaisuutta.

Mikrobeista auringon valoon

Näyttely rakentuu 76 teoksen ympärille, jotka on koottu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Eri aikoina tehdyt teokset paljastavat, että luonnosta huolehtiminen on ollut lasten ja nuorten mielissä tärkeää jo useilla vuosikymmenillä. Teemoina ovat ekosysteemille elintärkeät asiat kuten vesi, valo ja pimeys, metsät, hyönteiset, sienet ja mikrobit. Kaikkia tarvitaan, niin pieniä hyönteisiä kuin puhdasta vettä ja sopivasti auringon valoa, jotta kasvit pystyvät tuottamaan happea, muokkaamaan maata ja tuottamaan väriaineita myös ihmisten käyttöön.

Pehmeitä väriskaaloja ja virtaavaa vettä

Näyttelyssä olevien kankaiden ja lankojen toisiinsa sointuvat värit syntyivät tuottaja Nina Laaksosen ja käsityönopettaja Niina Vyyryläisen viime kesän ja syksyn kasvivärjäyskokeiluissa. Värjäysprosessista kerrotaan videon, valokuvien ja värjäysmallien avulla. Hyvinkään kuvataidekoulun oppilaat tutkivat vedenpinnan liikkeitä syksyisessä luonnossa. Heidän maalauksistaan muodostuu galleriassa virtaava puro. Oppilaat ovat tehneet myös tussipiirustuksia järviruo’oista. Valokuvaaja Tero Makkonen kuvasi näyttelyä varten videon metsäpurosta ja valokuvasi värjäyksissä käytettyjä luonnonkasveja.

Ekologisia teemoja ja tulevaisuuden visiointia

Luonnonvärien tutkiminen voi innostaa katsojia kierrättämiseen ja luontoarvojen vaalimiseen. Näyttelyssä pääsee myös visioimaan kestävää tulevaisuutta. Näyttelyn Tulevaisuus-nurkkaukseen saa jokainen jättää oman viestinsä kasvien ja luonnon puolesta Entä jos? -seinälle. Mielikuvamatka-äänitteessä pohditaan tulevaisuuden ruokaa. Näyttelyn tulevaisuusosio on tehty yhteistyössä Annantalon ja Tulevaisuuskoulun kanssa.

Näyttelyä on tukenut Uula Colour Oy, joka on lahjoittanut näyttelyyn maaleja, joita on käytetty näyttelyrakenteissa.

Interflora – kasvitutkielmia maailmalta 26.1.–31.5.

Interflora – kasvitutkielmia maailmalta on Villa Artun käytävägalleriassa esillä oleva 25 teoksen kokonaisuus. Teokset on koottu kansainvälisestä lasten ja nuorten taiteen arkistosta. Teoksissa on tutkittu kasveja läheltä ja kaukaa. Esillä on yksityiskohtaisia tutkielmia kukkivista kukista, asetelmia maljakoissa sekä niittyjä ja kukkapeltoja eri maista.

Opastuksia ja työpajoja – maalausta luonnonaineilla ja soittimia Japanintatarista

Näyttelyyn on varattavissa opastettuja kierroksia kaikille aiheesta kiinnostuneille sekä työpajoja päiväkoti- ja kouluikäisille sekä yläkoulun ja toisen asteen ryhmille. Työpajoissa maalataan luonnonaineilla ja lisätään elämää puroon vesikasvien ja -eläimien muodossa.  5.luokkalaisille ja sitä vanhemmille, yläkouluikäisille ja toisen asteen ryhmille suunnatuissa työpajoissa tehdään soittimia Japanintatar-kasvista taiteilija-muusikko Katri Oikarisen ohjaamissa työpajoissa. Lisää tietoa työpajoista löytyy Villa Artun verkkosivuilta, www.villaarttu.fi.

Tanssiesitys ja tapahtumapäivä perheille

Tanssiteatteri Raatikon esityksessä Hulivili ja oikkuileva ilmasto pääosassa on touhukas tyttö nimeltään Hulivili, joka on innokas puutarhanhoitaja. Voiko myös kalapuikkoja kasvattaa puutarhassa? Tiina Nygårdin lastenkirjaan perustuvan tanssiteoksen teemana on ilmastonmuutos. Esitys liittyy Luonnonväripaletti-näyttelyn teemoihin. Hulivili ja oikkuileva ilmasto -esityksessä 27.2. on kaksi näytöstä, klo 10:30 ja 13:30. Esityspaikkana toimii Hyvinkään kaupungintalon aula Villatehtaalla. Lippuja myy Lippuagentti.

Koko perheen tapahtumapäivänä 13.3. klo 10–15 Villa Artussa pääsee tutustumaan luonnon materiaaleihin ja väriaineisiin taiteen keinoin. Luonnonväripaletti-näyttelyyn liittyvissä työpajoissa voi itse kokeilla luontoaiheisen taiteen tekemistä. Muusikko Katri Oikarisen Luonnontaajuuksilla-konsertissa yllättävä ja hypnoottinen äänimaailma syntyy luonnon materiaaleista rakennetuilla soittimilla. Tapahtuma on maksuton.

Näyttelyn ja siihen liittyvän ohjelman on tuottanut Lasten ja nuorten taidekeskus. Näyttelyn avautumisesta yleisölle tiedotetaan Villa Artun verkkosivuilla ja some-kanavilla. Katso aukioloajat

Tiedote 22.1.202  /Julkaisuvapaa

Arkisto