Luonto ja perinne – Natura ja traditio

Luonto ja perinne – Natura ja traditio

Luonto ja perinne – Natura ja traditio ovat alusta asti olleet merkittävä perusta tuotteidemme valmistamiseen. Jo yli neljäkymmentä vuotta sitten, muovistuvan maailman ja muovimaalien myllerryksessä, päämääränä oli valmistaa muovittomia, hengittäviä ja ekologisia maaleja, jotta asiakkaillamme olisi mahdollisuus valita luonnollisista raaka-aineista valmistetut maalimme kotiensa kaunistukseksi ja suojaksi.


Luonto ja perinne - Natura ja traditio


Juuret maassa, jota rakastamme

Uulan alkujuuret ovat vuodessa 1975, jolloin perinnemaaleja oli hankala ostaa kaupoista. Tavallista punamultamaalia, saati pellavaöljymaalia, oli lähes mahdotonta löytää. Tuohon aikaan maalitehtaan edustajana toiminut Arto Uunila kyllästyi muovimaaleihin ja alkoi valmistaa itse punamultamaalia Nurmossa, Uunilan perheen kotitalon ulkorakennuksessa. Itse keitettyä, luonnollisista ja perinteisistä raaka-aineista valmistettua, hengittävää punamultamaalia oli aluksi myynnissä vain hänen perheensä omistamassa Värivinkki- kaupassa.

Vuonna 1977 Arto Uunilan ja arkkitehti Panu Kailan tiet kohtasivat. Heidän ensitapaamisestaan on kertomus Panu Kailan kirjassa Kevät toi maalarin –  Perinteinen ulkomaalaus. Tapaaminen oli sykäys yrityksen perustamiselle. Museoviraston kannustamana ja vanhojen maalarimestarien neuvojen ja kokemusten avulla löydettiin maaleihin oikeat raaka-aineet ja perinnemaalien valmistus voitiin aloittaa. Arto Uunila perusti Uulatuote Oy:n perheensä kanssa vuonna 1978.Ote kirjasta

Kevät toi maalarin – Perinteinen ulkomaalaus

Unikeon päivänä 27.7.1977 lähdin varhain aamulla museoiden rakennusavustusten tarkistusmatkalle. Päivän viimeisenä kohteena oli Nurmon ulkomuseo. Siellä keikkui tikapuilla toinen pitkää päivää tekevä mies vetämässä taloa punaiseksi. Vähän aikaisemmin kesällä oli eräs arvokas puukirkko väkisin pilattu lateksimaalilla, koska urakoitsija oli suostunut käyttämään vain kaupasta ostettavaa maalia. Mutta Nurmon maali näytti ja haisi ihan aidolta punamullalta. -Mistäs olet saanut maalin?, huusin innostuneena ylös. -Keitin itse! Alas kavuttuaan entinen maalitehtaan edustaja selitti, että hänellä on värikauppa, jonka tuotevalikoimaan kuuluu kotitekoinen punamultamaali. Siis kaupasta ostettavaa keittomaalia oli olemassa! Nurmon kesäillassa tapasin näin ensikertaa Arto Uunilan. -Panu Kaila-Luonto ja perinne – Natura ja traditio

Luonnon keskellä, maaseudun rauhassa

Vuosien jälkeen yrityksen tie vei Nurmosta Ilmajoen kautta Kauvatsalle, Satakuntaan. Ja täällä me olemme, supisuomalaisen maaseudun ja luonnon keskellä. Yrityksemme läheisyydessä on Puurijärvi, joka on osa Puurijärvi Isosuon kansallispuistoa. Toimistomme ja tehtaamme ikkunoista näkyvät joutsenten lentonäytökset, pihamaan täyttää kurkien äänet. Peurat vierailevat viereisellä pellolla, metsän reunassa viihtyen. Pihalla tassuttelee naapurin mustavalkoinen kissa. Viljavat pellot ja omenapuut ovat jo tämän vuoden satonsa kantaneet. Aamu-usva nousee joesta ja linnut valmistautuvat syksyiseen muuttomatkaan.

Luonto ja perinne ovat osa myös värikarttojemme sävyjä. Niissä yhdistyvät perinteiset ja luonnolliset sävy, jotka ovat sointuneet yhteen vuosien ja vuosikymmenien ajan. Sävyt ovat syntyneet vuodenaikojen vaihteluista, marjojen ja hedelmien mehukkaasta värikkyydestä, kauran ja oljen kellertävyydestä, metsän vihreydestä, taivaan sävyjen vaihtelevuudesta, valkoisesta hangesta ja huurteisista puista, kesän vihreydestä ja syksyn ruskasta.

Käsityöllä ja sen arvostamisella on suuri merkitys niin meille kuin asiakkaillemmekin. Valmistamme ja haluamme valmistaa maalimme käsityönä Suomessa, niin kuin ne on valmistettu ensimmäisestä punamultamaalierästä asti. Se, että maalit tehdään kotimaassa on meille äärimmäisen tärkeää, koska haluamme pitää huolta siitä, että suomalaisella työllä ja perinteisellä osaamisella on jatkuvuutta. Nyt yrityksemme omistaa Jouni Uunila, Arton poika. Toimitusjohtajanamme on Susan Äijälä. Yrityksemme työllistää 13 henkilöä. Nimemme vaihtui Uula Color Oy:ksi vuonna 2018, joka sopii logomme tekstiin täydellisesti.

Uusiutuvien luonnonvarojen käyttäminen tuotteidemme perusraaka-aineena sekä ympäristömme hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluvat tärkeisiin perusarvoihimme tänäänkin. Pyrimme vähentämään ympäristövaikutuksiamme jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti oman toimintamme kannalta keskeisillä osa-alueilla. Lue lisää ympäristötavoitteistamme.


Alkuperäinen logomme symboloi perinteen ja luonnon yhdistämistä nykyaikaan ja tulevaan

Meiltä kysytään aina silloin tällöin, mitä logossamme olevat hahmot ovat tai mitä ne merkitsevät. Logossa olevat daamit ovat öljyn ja veden jumalattaret, Natura ja Traditio. Perinne (Traditio) taustalla ja luonto (Natura) etualalla. Logon siluetin on suunnitellut ja ideoinut arkkitehti Panu Kaila vuonna 1991 (kirje alapuolella). Nykyisen logon sävyissä näkyy pellavaöljyn kullankeltaisuus sekä maaväripigmenttien lämpimänruskeat sävyt.


Logon on suunnitellut arkkitehti Panu Kaila vuonna 1991

Logon on suunnitellut arkkitehti Panu Kaila vuonna 1991


 

Logoon liittyvä Panu Kailan kirjoittama kirje 26.1.1991

Panu Kailan kirje. Uulan logo.

 

Arkisto