Viisi vinkkiä sisämaalaukseen

Viisi vinkkiä sisämaalaukseen – Maalin & tarvikkeiden hankkiminen

Viisi vinkkiä sisämaalaukseen, sen suunnittelemiseen ja toteuttamiseen. Maalaaminen sujuu mukavasti, kun alkuvalmistelut on tehty kunnolla ja maalaustarvikkeet ja maalit ovat valmiina eikä niitä tarvitse kesken maalaustyön lähteä etsimään tai hankkimaan. Tee tarvittavat valinnat ja valmistelut ennen työn aloittamista.

Valitse maali maalattavan kohteen mukaisesti
Valitse maali käyttökohteen mukaan, sillä maalien kulutuksen- ja pesunkestävyyksissä on eroja. Tutustu aina maaleihin ja niiden maalausohjeisiin etukäteen. Löydät ne maalipurkeista tai kotisivuiltamme. Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti, sillä eri maaleissa, maalien levitystavoissa, maalauskerroissa ja maalausohjeissa on eroavaisuuksia. Suunnittele työjärjestys huolellisesti sen mukaan, onko kyseessä uuden pinnan maalaaminen vai aikaisemmin maalatun pinnan uudelleenmaalaus.

Hanki tarvittavat työvälineet ja tarvikkeet etukäteen
Hanki laadukkaat ja hyvät työvälineet maalattavan kohteen mukaisesti. Maalausvälineiden laatuun kannattaa panostaa, koska ne vaikuttavat oleellisesti lopputulokseen. Mieti, tarvitsetko erilaisia välineitä maalaustyön eri vaiheissa, kuten pieniä tai suuria siveltimiä, rajaajia tai teloja? Tai tarvitsetko pohjatöihin maalikaapimia, maalinpoistoainetta, kittiä, hiomapaperia tai maalinpesuainetta? Hoida myös muut tarvikehankinnat, kuten maalarinteipit, suojapaperit sekä maalausvaatteet ja muut varusteet. Muistathan suojata maalausympäristön ennen kuin aloitat ja rajata mahdolliset käsittelemättömäksi jäävät pinnat.

Hanki aina riittävästi samaa erää ja sävyä olevaa maalia
Maalin kiiltoaste, maalattavan pinnan karheus, huonetilan valaistus ja luonnonvalo sekä muut tilassa olevat värit ja materiaalit vaikuttavat sisävärien havaintoon. Valitse sävy siinä tilassa, johon se tulee. Älä luota sähköisiin nettiväreihin. Parasta on tehdä koemaalaus haluamallasi sävyllä. Näin varmistat sen, miltä sävy halutussa tilassa näyttää ja onko kiiltoaste sinulle mieleinen. Maalien sävyissä voi olla eroavaisuuksia sävytyksistä johtuen. Siksi on tärkeää varata samaa sävyä riittävä erä maalattavaa pintaa varten ja sekoittaa maalierä samaan astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Maalierän tulisi riittää kokonaan maalattavalle pinnalle. Tarkista aina sävy ennen maalaustyön aloittamista tekemällä koemaalaus pienelle alueelle. Otathan huomioon, että maalin oikea sävy tulee esille, kun maali on kuivunut. Sekoita maali huolellisesti ennen käyttöä ja tarvittaessa maalauksen aikana.Viisi vinkkiä sisämaalaukseen – Pohjatyöt & maalaaminen

Tee pohjatyöt huolellisesti ja maalaa aina puhtaalle ja kuivalle pinnalle.
Pohjatyöt kannattaa tehdä hyvin, jolloin maalatusta pinnasta tulee kaunis, tasainen ja kestävä. Puhdista maalattava pinta liasta ja pölystä. Likainen ja rasvainen pinta kannattaa pestä maalinpesuaineella, jotta pinta puhdistuu kunnolla. Pesun jälkeen pinta huuhdellaan ja sen annetaan kuivua kunnolla ennen pohjatöitä tai maalaamista. Vanhat maalikerrokset ja irtoilevan maalin voi tarvittaessa poistaa esim. kaapimalla tai maalinpoistoaineella.

Kittaa ja tasoita kolot ja halkeamat tarvittaessa, anna kuivua ja hio tasaiseksi. Poista hiontapöly ja puhdista pinta ennen maalausta. Pohjamaalaa tarvittaessa. Muistathan, että kuultomaalien alla ei käytetä pohjamaalia. Maalaa ensin lattian-, seinien- ja katon rajat pensselillä. Suuret pinnat kannattaa sen jälkeen maalata telalla ja käyttää siinä jatkovartta työn helpottamiseksi. Paneelikaton tai -seinän maalauksessa kannattaa maali nostaa ja levittää telalla seinään tai kattoon ja sen jälkeen tasoittaa pinta siveltimellä. Käytä levitysvaiheessa runsaasti maalia, sillä “kuivalla” siveltimellä tai telalla maalatessa maalipinnasta saattaa tulla epätasainen ja laikukas. Maalaa aina koko pinta/seinä kerralla ilman taukoa. Poista maalarinteipit,  kun maali on vielä märkää, sillä kuivunut maali saattaa irrota teipin mukana.

Puhdista työvälineet sekä varastoi tai hävitä maalijätteet ja kierrätä metallipurkit oikein maalauksen jälkeen
Maalausvälineet kannattaa pestä heti maalaamisen jälkeen, jotta maali ei ehdi kuivua. Vesiohenteisilla maaleilla maalatut pensselit, telat ja maalikaukalot voidaan pestä vedellä. Mikäli tarvitset välineitä vielä seuraavana päivänä, laita pensselit tai telat ilmatiiviiseen muovipussiin. Liuotinohenteisien maalien työvälineet puhdistetaan esim. Uula Yleisohenteella ja lopuksi saippualla ja vedellä. Pese maalausvälineet aina erillisessä astiassa ja toimita pesuvesi vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Mikäli maalia jää yli, huolehdithan että purkin kansi on hyvin kiinni. Suosittelemme maalien säilyttämistä kuivassa ja viileässä paikassa. Vesiohenteiset tuotteet eivät kestä pakkasta. Huomioithan, että säilytät maalit ja pintakäsittelyaineet myös lasten ulottumattomissa. Tyhjät, kuivat pakkaukset voi toimittaa kierrätykseen, mutta nestemäinen jäte on toimitettava ongelmajätteiden keräyspisteeseen. Lue vinkit maalijätteiden hävittämiseen ja purkkien kierrättämiseen.

 

Arkisto