Perinnemaali on riippuvainen pölyttäjistä

Mitä yhteistä on hunajalla ja maalilla?

Lue lisää! Saat maalitilauksen yhteydessä purkin Hunajayhtymän Mieleinen-hunajaa!

 

Hunajan pääsato korjataan heinä-elokuussa ja Suomen Mehiläishoitajain liiton mukaan tänä vuonna sadosta on tulossa tavanomaista parempi. Parina viime vuonna hunajan sadot ovat jääneet heikoiksi kuivuuden takia. Tänä vuonna alkukesän kylmyys verotti alkukesän satoa, mutta keskikesän sateet ovat pidentäneet kukinta-aikaa. Mehiläisten tuottama hunaja on mannaa meille siitä nauttiville, mutta hunaja on lopulta vain sivutuote niiden tarjoamien pölytyspalvelujen ohella.

Hyönteispölytteiset viljelykasvit kärsivät pölyttäjien puutteesta, ja esimerkiksi puutteellisesta pölytyksestä johtuvat rypsin sadonmenetykset ovat merkittävämmät kuin tuholaisten tai kasvitautien aiheuttamat menetykset. Rypsin satotasot ovat Varsinais-Suomessa pudonneet 33% viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Peltokohtaisesti tilannetta voidaan parantaa mehiläispölytystä käyttämällä, mutta mehiläisten osuus vaihtelee eri kasvien pölytyksessä. Laajemmassa mittakaavassa pölytyksen onnistuminen on luonnonpölyttäjien varassa, mutta niiden määristä kuulemamme uutiset ovat miltei aina huonoja.

Perinnemaali tarvitsee pölyttäjiä siinä missä ruokatuotteetkin

Olemme kaikki riippuvaisia pölyttäjistä, kaikkien meidän täytyy syödä. Perinnemaalivalmistajan leipä on riippuvainen pölyttäjistä myös muilla tavoin – pääraaka-aineenamme ovat uusiutuvat kasviöljyt, jotka nekin tarvitsevat pölytystä. Pellavaöljy tosin on melko pitkälle itsepölytteinen, eivätkä sen sadon määrä ja laatu ole niin riippuvaisia pölyttäjien määrästä kuin monien muiden öljykasvien.

Usein huomaamme riippuvuutemme luonnosta, toisista ihmisistä tai ihmisen rakentamista palveluista vasta niiden puuttuessa tai ongelmien ilmetessä, oli kyse sitten pölyttäjien puutteesta tai sodan aiheuttamista ketjureaktioista. Tietoisuus riippuvuudestamme saa mielen hiljaiseksi, ja huomasimme pohtivamme toimivien luonnon verkostojen välttämättömyyttä paitsi maalinvalmistukselle, ylipäätään elämälle. Koska luonnonöljyjen saatavuuden lisäksi ympäristön hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeää, päätimme juhlistaa pörriäisten elintärkeitä palveluja tarjoamalla asiakkaillemme purkin Hunajayhtymän Mieleinen-hunajaa.

Hunajayhtymä on Loimaalta käsin purkittanut suomalaisille kotimaista hunajaa jo 50 vuoden ajan. Hunajayhtymä on mukana hankkeessa, joka yhdessä Satafood Kehittämisyhdistyksen ja Hunajaluotsi Oy:n kanssa kannustaa viljelijöitä ottamaan mehiläisiä mukaan tuotantoonsa ja kouluttaa heitä paitsi mehiläisten tarhaukseen myös mesikasvien viljelykäytäntöihin.

Tilatessasi vähintään €125 arvosta Uula-verkkokaupasta tuotteita, saat tilaukseesi maksuttoman toimituksen ja purkin Uula Colorin logolla varustettua Mieleinen Original -hunajaa (340 g). Aktivoi tarjous kassalla käyttämällä koodia: pölyttäjillekiitos2022. Tarjous on voimassa 31.8.2022 saakka tai niin kauan kuin hunajaa riittää.

 

Lähteet: Suomen Mehiläishoitajain liitto ry, Satafood Kehittämisyhdistys ry, Hunajayhtymä

Arkisto