Keittomaalin valmistusohje

Keittomaalin valmistusohje punamultamaalin ja keltamultamaalin valmistamiseen.

Punamullan keitto-ohje
(50 l maalia)

Vesi 40 l
Rautasulfaatti 3 kg
Ruis- tai vehnäjauho 4 kg
Punamulta 8 kg
Keitetty pellavaöljy (vernissa) 3 l

Lisää rautasulfaatti kuumaan veteen. Sekoita ruisjauho hiljalleen sekaan ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu. Lisää punamulta myös hiljalleen, hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vernissa, minkä jälkeen seosta keitetään vielä 2-3 tuntia.

Keltamullan keitto-ohje
(50 l maalia)

Vesi 40 l
Sinkkisulfaatti 3 kg
Ruis- tai vehnäjauho 4 kg
Keltaokra 12 kg
Keitetty pellavaöljy (vernissa) 3 l

Lisää sinkkisulfaatti kuumaan veteen. Sekoita ruisjauho hiljalleen sekaan ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu. Lisää keltamulta myös hiljalleen, hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vernissa, minkä jälkeen seosta keitetään vielä 2-3 tuntia.

Tehdas ei luonnollisesti vastaa itsetehtyjen maalien laadusta. Jos olet epävarma, suosittelemme valmiin maalin ostamista.

Keittomaalin maalausohjeet

Keittomaalin levitykseen soveltuvat sivellin, maalausharja tai korkeapainemaaliruisku. Suosittelemme sivellintä tai maalausharjaa. Paras maalaussää on pilvipoutainen. Käsiteltävän pinnan on oltava kuiva, ilman suhteellisen kosteuden alle 95 % ja lämpötila plussan puolella. Älä maalaa vesisateessa, suorassa auringonpaisteessa tai auringon kuumentamaa pintaa. Hellekesänä maalattava alusta saattaa olla liiankin kuiva, jolloin voit kostuttaa seinän edellisenä iltana vedellä.

Maalaamaton sahapinta

Esikäsittely: Harjaa pois irtoava pöly. Pese likainen pinta Uula Maalinpesulla, homehtunut pinta Uula Homepesulla ohjeen mukaan ja anna kuivua muutama päivä. Hio harmaantunut/nukkaantunut puupinta.

Pohjamaalaus ohennetulla keittomaalilla: Jos haluat pohjamaalata laudat irrallaan, käytä silloin 1:1 Uula Homesuojalla ohennettua keittomaalia ja maalaa pinta valmiiksi aikaisintaan vuorokauden kuluttua ohentamattomalla maalilla. Mikäli yksi maalauskerta ei ole ollut jostain syystä riittävän peittävä, maalaa toiseen kertaan 30% ohennetulla keittomaalilla. Maalaus: Maalaa yhteen kertaan runsaalla maalilla.

Aiemmin maalattu sahapinta

Esikäsittely: Harjaa pois irtoava pöly. Poista irtonainen vanha väri aikaisemmin keittomaalilla maalatuilta pinnoilta. Jos vaihdat värisävyä, poista vanha väri erittäin huolellisesti esim. vesipainepesulla ja anna kuivua hyvin ennen maalausta. Pese homehtunut pinta Uula Homepesulla ohjeiden mukaan ja anna kuivua kunnolla. Käsittele puhdistettu pinta Uula Homesuojalla. Maalaus: Maalaa yhteen kertaan runsaalla maalilla. Mikäli maalaat kaksi paksua ohentamatonta maalikerrosta, saattaa maalipinta kuoriutua.

Valmiit keittomaalin sävyt

Uula Keittomaali - Aito Punamultamaali

Tutustu ja tilaa »