Uula Keittomaalin maalausohjeet

Uula Keittomaalin maalausohjeet – Keittomaalin maalausohjeet

Uula Keittomaalin maalausohjeet.

Keittomaali eli tutummin punamultamaali soveltuu uusiin maalaamattomiin tai vanhoihin aikaisemmin keittomaalilla maalattuihin sahalautapintoihin. Keittomaali sopii myös höylähirsi- ja höylälautapintoihin (katso käsittelyohje). Keittomaali ei sovellu pinnoille, jotka ovat aikaisemmin käsitelty kyllästysaineilla tai öljy-, alkydi- tms. maaleilla.

Keittomaalilla maalattu tummanpunainen talo ja valkoisella maalilla maalatut ikkunapuitteet.

Tuotteen värisävyt

Keittomaalin värisävyt löytyvät Uula Perinnevärikartasta. Keittomaalin värisävyjä on kahdeksan. Italianpunainen, Falunpunainen, Punaokra, Ruskea umbra, Musta ja Keltamulta. Lisäksi kaksi vaaleampaa keltaista sävyä.

Levitystapa &  maalausolosuhteet

Keittomaalin levitykseen soveltuvat sivellin, maalausharja tai korkeapainemaaliruisku. Suosittelemme sivellintä tai maalausharjaa. Paras maalaussää on pilvipoutainen. Käsiteltävän pinnan on oltava kuiva, ilman suhteellisen kosteuden alle 95 % ja lämpötila plussan puolella. Älä maalaa vesisateessa, suorassa auringonpaisteessa tai auringon kuumentamaa pintaa. Hellekesänä maalattava alusta saattaa olla liiankin kuiva, jolloin voit kostuttaa seinän edellisenä iltana vedellä.

Uula Keittomaalin maalausohjeet

Esikäsittely:

Harjaa pois irtoava pöly. Pese likainen pinta Uula Maalinpesulla, homehtunut pinta Uula Homepesulla ohjeen mukaan ja anna kuivua muutaman päivän.

Maalaamaton sahapinta

Esikäsittely: Ohjeen mukaan tai jos haluat pohjamaalata laudat irrallaan, käytä silloin 1:1 Uula Homesuojalla ohennettua keittomaalia.
Maalaus: Maalaa yhteen kertaan runsaalla maalilla.

Uusi höylähirsi- ja höylälautapinta:

vaihtoehto 1. Uudet höylähirsi- ja höylälautapinnat voi maalata heti uutena 1:1 Uula Homesuojalla ohennetulla keittomaalilla kertaalleen. Päällemaalaus aikaisintaan vuoden kuluttua.

vaihtoehto 2. Uudet höylähirsi- ja höylälautapinnat karhennetaan hiomalla hiekkapaperilla pintakarheaksi. Karhennettu pinta käsitellään Uula Homesuojalla ohjeen mukaan. Maalaus yhteen kertaan runsaalla maalilla.

vaihtoehto 3. Uudet höylähirsi- ja höylälautapinnat käsiteellään Uula Homesuojalla. Pinnan annettaan haristua 1-2 vuotta, jonka jälkeen se maalataan yhteen kertaan runsaalla maalilla. Huomioi tarvittaessa pinnan puhdistus ja suojakäsittely Uula Homesuojalla ennen maalausta.

Huoltomaalaus

Esikäsittely: Poista irtonainen vanha väri aikaisemmin keittomaalilla maalatuilta pinnoilta. Jos vaihdat värisävyä, poista kaikki vanha keittomaali mahdollisimman hyvin esim. vesipainepesulla ja anna kuivua hyvin ennen maalausta. Pese likainen pinta Uula Maalinpesulla, homehtunut pinta Uula Homepesulla ohjeen mukaan. Käsittele maalattava pinta Uula Homesuojalla, ohjeen mukaan. Maalaus: Maalaa yhteen kertaan runsaalla maalilla.

Ruiskumaalaus:

Esikäsittelyt maalattavan alustan mukaan. Ohenna Keittomaalia noin 30 % Uula Homesuojalla. Huomioi, että keittomaalin sisältämät maaväripigmentit saattavat kuluttaa korkeapaineruiskua tavallista enemmän. Emme suosittele mäntäpumpun käyttöä maaväripigmenttien sisältämien karkeiden ainesosien kuluttavan vaikutuksen vuoksi. Ruiskun suutinkoko pitää olla vähintään 0,4 mm. Maalaus kertaalleen. Suosittelemme pinnan tasoittamista maalausharjalla.

Muut vinkit & huomioitavat asiat

  • Varaa maalia riittävästi. Suosittelemme saman maalierän valitsemista, koska eri vuosina maaväripigmenteistä johtuen keittomaalierissä ja sävyissä saattaa olla eroavaisuuksia. Sekoita maali huolellisesti aina ennen maalausta ja tarvittaessa maalauksen aikana. Sekoita yhtenäistä pintaa varten riittävä maalierä samaan astiaan ja maalaa seinä kerrallaan valmiiksi mahdollisten sävyerojen välttämiseksi.
  • Mikäli maalaat irtolautoina, pohjamaalaa ohennetulla maalilla ja pintamaalaa aikaisintaan vuorokauden kuluttua ohentamattomalla maalilla. Mikäli yksi maalauskerta ei ole ollut jostain syystä riittävän peittävä, maalaa toiseen kertaan 30% ohennetulla keittomaalilla. Älä maalaa kahta paksua, ohentamatonta maalikerrosta, sillä maalipinta saattaa kuoriutua.
  • Uula Keittomaalin alla ei käytetä pohjamaalia.
  • Älä käytä lautojen kiinnitykseen sileäkantaisia nauloja, (esim. sähkösinkittyjä) koska maali ei pysy niissä.
  • Mikäli maalatulle pinnalle kuivuttuaan ilmestyy vaaleaa härmää, on kyse keittomaalin valmistuksessa käytettävän rautasulfaatin suoloista. Suolat häviävät yleensä itsestään ja ovat esteettinen haitta. Kohdat voi puhdistaa puhtaalla vedellä pehmeää harjaa käyttäen.
  • Keittomaalipinnasta saattaa sateen mukana liueta rautasulfaattipitoista vettä, joka voi värjätä alapuolellaan olevia materiaaleja ruosteen väriseksi.
  • Huolehdithan maalattujen ulkopintojen puhtaudesta. Puupinnan hyvinvoinnin ja maalipinnan kestävyyden kannalta puhdistus ja suojaus kannattaa tehdä säännöllisesti.

Lisätiedot

Kuivumisaika: Kosketuskuiva n. 1–2 h kuluttua (+20°C ja suhteellinen ilmankosteus <80 %).
Riittoisuus: 3–5 m2/l.
Ohenne: Keittomaalia ei normaalisti tarvitse ohentaa. Tarvittaessa Uula Keittomaalia voi ohentaa Uula Homesuojalla 5-10 %.
Työvälineiden puhdistus: Työvälineet pestään vedellä ja saippualla välittömästi työn päätyttyä.

Varastointi & ympäristöhaittojen ehkäisy: Säilytys kuivassa ja viileässä paikassa (yli +2°C). Keittomaali ei kestä pakkasta eli se ei saa jäätyä. Säilyvyys avatussa purkissa 3-4 kuukautta ja avaamattomassa purkissa muutaman vuoden. Tyhjät, kuivat pakkaukset voi toimittaa kierrätykseen. Nestemäinen jäte on toimitettava ongelmajätteiden keräyspisteeseen.

Vinkit ulkomaalaukseen

Uula Keittomaali - Aito Punamultamaali

Tutustu ja tilaa »

Uula Maalinpesuaine

Tutustu ja tilaa »

Askarruttaako jokin?
Ota yhteyttä: