Maalausohjeet

Miksi kannattaa valita perinteinen öljymaali ulkoseinää maalattaessa?
Uulan öljymaaleilla maalattu puupinta hengittää eli vesihöyry pääsee vapaasti liikkumaan maalikerroksen läpi. Muovisideaineisilla maaleilla maalattu pinta ei päästä vesihöyryä läpi, joten jos puuhun pääsee kosteutta maalin halkeaman tai muuta kautta, ei kosteus pääse haihtumaan tiiviin pinnan läpi, vaan lahottaa puuta ja irrottaa maalin.

Voinko maalata Uula Pellavaöljymaalilla tai Uula Petrooliöljymaalilla vanhan muovisideaineisen maalipinnan päälle?
Voit maalata molemmilla maalityypeillä muovisideaineisen maalin päälle, kunhan poistat huolellisesti kaiken irtoavan ja huonosti kiinni olevan vanhan maalin.

Kumpi maali sopii paremmin ulkoseinän maalaukseen, Uula Petrooliöljymaali vai Uula Pellavaöljymaali?
Molemmilla maaleilla on etunsa ja valinta riippuu täysin maalattavasta kohteesta. Pellavaöljymaalin etuna on maalin kestävyys ja riittoisuus. Pellavaöljymaalilla maalattu pinta on kovempi, jolloin se kestää kulutusta ja koviakin sääolosuhteita. Pellavaöljymaali vaatii kuitenkin maalaajalta taitoa ja kärsivällisyyttä, sillä liian paksu maalikerros pellavaöljymaalia saattaa rypistyä kuivuessaan. Petrooliöljymaalilla on helpompi maalata ja se peittää kerrasta, antaen silti kauniin ja laadukkaan lopputuloksen, kun maalaus on suoritettu runsaalla maalilla. Petrooliöljymaali on Pellavaöljymaalia huokoisempaa ja kuivuu siis nopeammin.

Voinko maalata Uula Pellavaöljymaalilla vanhan Uula Petrooliöljymaalilla maalatun pinnan? Entä toisinpäin?
Voit maalata vanhan Uula Petrooliöljymaalilla maalatun pinnan Uula Pellavaöljymaalilla. Jos vanha pinta on kuitenkin alun perin maalattu Uula Pellavaöljymaalilla, suosittelemme käyttämään Uula Pellavaöljymaalia myös jatkossakin.

Tarvitseeko minun käsitellä pinta Uula Homeenestoaineella ennen pohjamaalausta Uula Ulkopohjamaalilla? Mistä tiedän kummalla pinta kannattaa pohjustaa?
Ei tarvitse. Jos käsittelet pinnan Uula Ulkopohjamaalilla, erillinen homeenestoainekäsittely on tarpeeton. Jos maalaat uutta, ennen maalaamatonta puupintaa Uula Petrooliöljymaalilla, Uula Pellavaöljymaalilla tai Uula Talomaalilla, suosittelemme pinnan pohjamaalausta Uula Ulkopohjamaalilla. Uula Ulkopohjamaali muun muassa parantaa pintamaalin tartuntaa ja peittävyyttä antaen lisäksi erinomaisen suojan homeitiöitä vastaan. Muissa tapauksissa suosittelemme pohjustukseksi Uula Homeenestoainetta.

Voinko maalata Uula Petrooliöljymaalilla vanhan keittomaalipinnan päälle?
Kyllä voit. Huolelliset pohjatyöt ovat kuitenkin tässä tärkeässä roolissa. Suosittelemme, että toimit näin:
1. Pese vanha keittomaalipinta hyvin pois painepesurilla. Jos sinulla ei ole painepesuria, käytä teräsharjaa ja pese pinta hyvin vedellä ja esimerkiksi Uula Maalinpesuaineella. Tarkoitus on poistaa irtoava keittomaaliaines uuden maalipinnan tartunnan varmistamiseksi. Jos pinnassa on hometta, käytä pinnan pesussa Uula Homepesuainetta.
2. Anna pinnan kuivua noin vuorokausi ja tämän jälkeen pohjusta Uula Homeenestoaineella. Voit levittää aineen pintaan esimerkiksi puutarharuiskua käyttäen. Ohut kerros riittää. Anna kuivua vuorokausi.
3. Ohenna Uula Petrooliöljymaalia 20 % Uula Puuöljyllä ja maalaa kertaalleen paksulti.

Kuinka kauan Keittomaali säilyy avatussa ja avaamattomassa purkissa?
Keittomaali säilyy avaamattomassa purkissa muutamia vuosia valmistusajankohdastaan. Avattuna tuotteen säilyminen jää muutamaan viikkoon. Avattu tuote kannattaa säilyttää viileässä. Keittomaali on myös herkkä jäätymiselle, joten avaamattoman purkin varastointi tulee tehdä talviaikana lämpimässä tilassa.

Maalattuihin seiniin on ilmestynyt mustia täpliä. Pitääkö minun nyt maalata pinta uusiksi?
Siitepöly, ilmansaasteet, lika ja homeitiöt vaikuttavat puupintojen likaantumiseen ja homehtumiseen. Likaantuneen tai homehtuneen pinnan uudelleenmaalaus on harvoin tarpeellista, sillä useimmiten pinnan puhdistus riittää. Lue artikkelimme aiheesta »

Saako homeenestoainetta sekoittaa maalin joukkoon?
Homeenestoainetta ei saa sekoittaa öljymaalien joukkoon, koska kyseessä on vesiliukoinen aine. Uula Homeenestoaine levitetään sivelemällä tai ruiskuttamalla maalattavalle ulkopinnalle vähintään vuorokausi ennen maalausta tai muita pintakäsittelyjä.
Uulan vesiohenteista Keittomaalia voi kuitenkin tarvittaessa ohentaa myös Uula Homeenestoaineella, kun halutaan esimerkiksi pohjamaalata laudat irrallaan. Tarkemmat ohjeet löydät maalinvalintaohjelman kautta ja tuoteselosteistamme.

Voinko lähettää teille valokuvan, josta näkee, minkä väristä maalia haluan?
Valitettavasti emme voi sävyttää maalia pelkän kuvan avulla. Helpointa on lähettää meille halutun sävyn värikoodi Uulan omista värikartoista tai mahdollisuuksien mukaan muiden maalivalmistajien värikartoista. Meille voi myös lähettää värimallin postitse. Värimalli voi olla vaikka pieni lastu halutun värisestä seinästä, värjätty vaneri tai muu vastaava.

Voiko homeenestoainetta laittaa aiemmin maalatuille pinnoille?
Uula Homeenestoaine soveltuu kaikille tavanomaisilla maaleilla maalatuille pinnoille. Kannattaa huomioida, että kovalla ja kiiltävällä maalauspinnalla homeenestoaineesta ei välttämättä ole hyötyä, koska aine ei imeydy tai tartu pintaan tarpeeksi hyvin. Ennen homeenestoaineen levittämistä ja maalaustyön aloittamista kannattaa poistaa irtonainen ja huonosti kiinni oleva maali mahdollisimman hyvin teräsharjalla ja kaapimella ja puhdistaa pinta pölystä ja liasta.

Missä suunnassa maalaan Uula Petrooliöljymaalilla tai Uula Pellavaöljymaalilla? Ylhäältä alas vai toisinpäin? Entä Uula Roslagin Mahongin tapauksessa?
Ylhäältä alas ja mahdollisuuksien mukaan lautojen tai hirsien suuntaisesti. Roslagin Mahonki tulisi aina levittää puun syiden suuntaisesti, aloittaen seinän yläosasta.

Voiko Uula Roslagin Mahongin päälle maalata millä tahansa maalilla?
Päällemaalaukseen soveltuvat varmuudella Uula Petrooliöljymaali ja Uula Pellavaöljymaali, edellyttäen kuitenkin, että käsittelystä on kulunut vähintään vuosi. Jos pinta on käsitelty Roslagin Mahongilla kahteen kertaan, tulisi odottaa vähintään kaksi vuotta.

Voiko Roslagin Mahongin levittää seinään ruiskua käyttäen?
Roslagin Mahongin voi ruiskuttaa maalattavalle seinälle, mutta pinta on kuitenkin siveltävä hirren tai laudan suuntaisesti ja mieluiten päästä päähän yhdellä vedolla. Pinnasta tulee näin tasainen.

Mikseivät sävyt “Misteli” ja “Sini” käy ulkokäyttöön?
Kirkas ja voimakas vihreä ja sininen haalistuvat melko nopeasti ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Miten Uula Öljymaalin ohenne 1166 tai Uula Yleisohenne eroavat toisistaan?
Uula Öljymaalin ohenne 1166 sisältää noin 33 % keitettyä pellavaöljyä, jolloin maalin ohentaminen ei laske maalin sideaineen osuutta liika eli maalia voidaan ohentaa melko runsaasti. Uula Yleisohenne on pelkästään pois haihtuvaa liuotinta (aromaattivapaa hiilivetyliuotin).

Mitä tulee ottaa huomioon Pellavaöljymaalilla maalattaessa?
Pellavaöljymaalilla maalattaessa on muistettava maalata ohuita kerroksia tiukkaan sivellen. Ensimmäisellä maalauskerralla on hyvä ohentaa maalia riittävästi, sillä liian paksu maalikerros rypistyy kuivuessaan. Oikeiden maalausvälineiden valinta takaa parhaan lopputuloksen. Esimerkiksi ulkomaalauksessa muovisideaineisten maalien maalaukseen tarkoitetut siveltimet eivät sovellu pellavaöljymaaleilla maalaamiseen. Maalausharjoista kannattaa valita laadukas, jämäkkä ja tuuhea luonnonharjaksinen sivellin. Yleensä yli 100 mm leveämpää maalausharjaa ei kannata käyttää.

Minkä värikartan mukaan voin valita iNTO Sisustusmaalin, iNTO Kalustemaalin ja iLONA Kuultomaalin sävyjä?
Suosittelemme sävyjen valitsemista Sisävärikartastamme tai Perinnevärikartastamme. Sisustusmaalit, Kalustemaali ja Kuultomaali voidaan sävyttää myös useimpien värikarttojen peittäviin tai kuultaviin sävyihin maalityypistä riippuen.

Voiko iNTO Sisustusmaalilla maalata tapetin päälle?
Kyllä voi, jos tapetti on siisti ja hyvin kiinni. Kuitenkin huonosti seinässä oleva tapetti saattaa irrota ja kupruilla. Suositeltavampaa on ensiksi irrottaa vanha tapetti kokonaan ja sitten maalata seinä Intolla. Maalattu tapetti on vaikeampi irrottaa seinästä kuin maalaamaton. iNTO Sisustusmaali soveltuu erinomaisesti myös pinkopahvin maalaamiseen.

Voiko iNTO Kalustemaalilla maalata vain kalusteita?
iNTO Kalustemaali sopii sisätiloissa olevien puu-, lastulevy- ja puukuitulevypintojen maalaamiseen. iNTO Kalustemaalilla voit maalata huonekaluja, ovia, listoja, ikkunapuitteita, paneeleita, jne. Uusien puupintojen pohjamaalaamiseen suosittelemme iNTO Sisäpohjamaalia. Noudata alkuun (1kk) varovaisuutta maalattujen pintojen käsittelyssä.

Millä maalilla voi maalata saunan paneelit?
iLONA Saunakuulto soveltuu kosteiden tilojen, kuten saunan seinien ja kattojen maalaamiseen. Myös lauteiden ja  ja kaidepuiden käsittelyyn.

Millä maalilla voin maalata pönttöuunin, tiilitakan tai muuripinnan?
Uula Ovi- ja ikkunamaalilla voi maalata sisätilojen metallipintoja, kuten esimerkiksi pönttöuuneja. Mikäli metallipinta on maalaamaton tai edellinen maali on osittain irronnut, pitää metallipinta maalata tai paikkapohjamaalata ruosteenestopohjamaalilla ennen Ovi- ja ikkunamaalilla maalaamista.

Tiilitakan ja muuripinnan maalaamiseen suosittelemme iNTO Sisustusmaaliamme ja pohjustukseen iNTO Sisäpohjamaaliamme.

Mitä eroa on peittävällä ja kuultavalla maalilla? Voinko käyttää pohjamaalia molempien alla?
Peittäviä maaleja käytetään silloin, kun halutaan tehdä maalattavasta pinnasta kokonaan puun kuvioita peittävä. Kuultavien maalien tarkoituksena on jättää puun luonnolliset kuviot eli puun syyt kauniisti näkyviin. Huomioithan, että kuultomaalilla maalattu pinta peittyy käsittelykertojen mukaisesti, jolloin useampaan kertaan maalattu pinta peittää puun syyt vahvemmin. Pohjamaalia voidaan käyttää peittävien maalien alla. Kuultavat käsittelyt tehdään puupuhtaalle pinnalle.

Askarruttaako jokin?
Ota yhteyttä: