Kysymyksiä ulkomaaleista ja ulkomaalauksesta

PELLAVAÖLJYMAALI JA PETROOLIÖLJYMAALI

Miksi kannattaa valita perinteinen öljymaali ulkoseinää maalattaessa?
Uulan öljymaaleilla maalattu puupinta hengittää eli vesihöyry pääsee vapaasti liikkumaan maalikerroksen läpi. Muovisideaineisilla maaleilla maalattu pinta ei päästä vesihöyryä läpi, joten jos puuhun pääsee kosteutta maalin halkeaman tai muuta kautta, ei kosteus pääse haihtumaan tiiviin pinnan läpi, vaan lahottaa puuta ja irrottaa maalin.

Kumpi maali sopii paremmin ulkoseinän maalaukseen, Uula Petrooliöljymaali vai Uula Pellavaöljymaali?
Molemmilla maaleilla on etunsa ja valinta riippuu täysin maalattavasta kohteesta. Pellavaöljymaalin etuna on maalin kestävyys ja riittoisuus. Pellavaöljymaalilla maalattu pinta on kovempi, jolloin se kestää kulutusta ja koviakin sääolosuhteita. Pellavaöljymaali vaatii kuitenkin maalaajalta taitoa ja kärsivällisyyttä, sillä liian paksu maalikerros pellavaöljymaalia saattaa rypistyä kuivuessaan. Petrooliöljymaalilla on helpompi maalata ja se peittää kerrasta, antaen silti kauniin ja laadukkaan lopputuloksen, kun maalaus on suoritettu runsaalla maalilla. Petrooliöljymaali on Pellavaöljymaalia huokoisempaa ja kuivuu siis nopeammin.

Mitä tulee ottaa huomioon Pellavaöljymaalilla maalattaessa?
Pellavaöljymaalilla maalattaessa on muistettava maalata ohuita kerroksia tiukkaan sivellen. Ensimmäisellä maalauskerralla on hyvä ohentaa maalia riittävästi, sillä liian paksu maalikerros rypistyy kuivuessaan. Oikeiden maalausvälineiden valinta takaa parhaan lopputuloksen. Esimerkiksi ulkomaalauksessa muovisideaineisten maalien maalaukseen tarkoitetut siveltimet eivät sovellu pellavaöljymaaleilla maalaamiseen. Maalausharjoista kannattaa valita laadukas, jämäkkä ja tuuhea luonnonharjaksinen sivellin. Yleensä yli 100 mm leveämpää maalausharjaa ei kannata käyttää.

Voinko maalata Uula Pellavaöljymaalilla vanhan Uula Petrooliöljymaalilla maalatun pinnan? Entä toisinpäin?
Voit maalata vanhan Uula Petrooliöljymaalilla maalatun pinnan Uula Pellavaöljymaalilla. Jos vanha pinta on kuitenkin alun perin maalattu Uula Pellavaöljymaalilla, suosittelemme käyttämään Uula Pellavaöljymaalia myös jatkossakin.

Voinko maalata Uula Pellavaöljymaalilla tai Uula Petrooliöljymaalilla vanhan muovisideaineisen maalipinnan päälle?
Voit maalata molemmilla maalityypeillä muovisideaineisen maalin päälle, kunhan poistat huolellisesti kaiken irtoavan ja huonosti kiinni olevan vanhan maalin.

Voinko maalata Uula Petrooliöljymaalilla vanhan keittomaalipinnan päälle?
Kyllä voit. Huolelliset pohjatyöt ovat kuitenkin tässä tärkeässä roolissa. Suosittelemme, että toimit näin:
1. Pese vanha keittomaalipinta hyvin pois painepesurilla. Jos sinulla ei ole painepesuria, käytä teräsharjaa ja pese pinta hyvin vedellä ja esimerkiksi Uula Maalinpesuaineella. Tarkoitus on poistaa irtoava keittomaaliaines uuden maalipinnan tartunnan varmistamiseksi. Jos pinnassa on hometta, käytä pinnan pesussa Uula Homepesuainetta.
2. Anna pinnan kuivua noin vuorokausi ja tämän jälkeen pohjusta Uula Homesuojalla. Voit levittää aineen pintaan esimerkiksi puutarharuiskua käyttäen. Ohut kerros riittää. Anna kuivua vuorokausi.
3. Ohenna Uula Petrooliöljymaalia 20 % Uula Puuöljyllä ja maalaa kertaalleen paksulti.

Missä suunnassa maalaan Uula Petrooliöljymaalilla tai Uula Pellavaöljymaalilla?
Ylhäältä alas ja mahdollisuuksien mukaan lautojen tai hirsien suuntaisesti.

ROSLAGIN MAHONKI

Voiko Uula Roslagin Mahongin päälle maalata millä tahansa maalilla?
Päällemaalaukseen soveltuvat varmuudella Uula Petrooliöljymaali ja Uula Pellavaöljymaali, edellyttäen kuitenkin, että käsittelystä on kulunut vähintään vuosi. Jos pinta on käsitelty Roslagin Mahongilla kahteen kertaan, tulisi odottaa vähintään kaksi vuotta.

Voiko Roslagin Mahongin levittää seinään ruiskua käyttäen?
Roslagin Mahongin voi ruiskuttaa maalattavalle seinälle, mutta pinta on kuitenkin siveltävä hirren tai laudan suuntaisesti ja mieluiten päästä päähän yhdellä vedolla. Pinnasta tulee näin tasainen.

 Missä suunnassa maalaan Uula Roslagin Mahongilla?
Roslagin Mahonki tulisi aina levittää puun syiden suuntaisesti, aloittaen seinän yläosasta.

Maalasin Roslagin Mahongilla seinät ja maali loppui kesken. Hankin uuden purkin, mutta nyt sävy ei ole sama. Miksi?
Terva itsessään on polttamalla valmistettu luonnontuote, jolla ei ole värikoodia – joten Roslagin Mahongin (kuten kaikkien tervamaalien) eri valmistuserissä saattaa olla sävyeroja johtuen tervan värieroista. Siksi suosittelemmekin varaamaan yhtenäistä pintaa varten riittävän maalierän sävyerojen välttämiseksi. Vaaleassa sävyssä mahdolliset värierot erottuvat tummempia sävyjä enemmän.

Ovet Pellavaöljymaali 2020 Okra

KEITTOMAALI

Kuinka kauan Keittomaali säilyy avatussa ja avaamattomassa purkissa?
Keittomaali säilyy avaamattomassa purkissa muutamia vuosia valmistusajankohdastaan. Avattuna tuotteen säilyminen jää muutamaan viikkoon. Avattu tuote kannattaa säilyttää viileässä. Keittomaali on myös herkkä jäätymiselle, joten avaamattoman purkin varastointi tulee tehdä talviaikana lämpimässä tilassa.

Keittomaalipinnalle on ilmestynyt valkoista “härmää”. Mitä se on ja miten sen saa pois?
Kyseessä on keittomaalin valmistuksessa käytettävän rautasulfaatin suoloista. Suolat häviävät yleensä itsestään ja ovat esteettinen haitta. Kohdat voi puhdistaa puhtaalla vedellä pehmeää harjaa käyttäen.

POHJAMAALAUS JA POHJATYÖT

Tarvitseeko minun käsitellä pinta Uula Homesuojalla ennen pohjamaalausta Uula Ulkopohjamaalilla? Mistä tiedän kummalla pinta kannattaa pohjustaa?
Ei tarvitse. Jos käsittelet pinnan Uula Ulkopohjamaalilla, erillinen homesuojakäsittely on tarpeeton. Jos maalaat uutta, ennen maalaamatonta puupintaa Uula Petrooliöljymaalilla, Uula Pellavaöljymaalilla tai Uula Talomaalilla, suosittelemme pinnan pohjamaalausta Uula Ulkopohjamaalilla. Uula Ulkopohjamaali muun muassa parantaa pintamaalin tartuntaa ja peittävyyttä antaen lisäksi erinomaisen suojan homeitiöitä vastaan. Muissa tapauksissa suosittelemme pohjustukseksi Uula Homesuojaa.

RAUTASULFAATTI

Haluan harmaantuneen ja ikääntyneen näköisen ulkoseinän ja laiturin. Kuulin, että rautasulfaatilla voi harmaannuttaa puupintaa. Mitä suosittelette?
Rautasulfaatilla voi harmaannuttaa puuta, mutta suosittelemme sen sijaan ulkopuupintojen käsittelyä Uula Roslagin Mahongilla, Uula Puuöljyllä tai Uula Terassiöljyllä kohteesta riippuen. Rautasulfaatti ei ole valmis tuote tai pintakäsittelyaine ja sen lopullista väriä ei voi tietää.

Voiko Rautasulfaattia käyttää saunan sisäseiniin ja lauteisiin?
Ei voi. Saunan sisäseinät, lauteet, kaidepuut ja penkit voi maalata Ilona Saunakuullolla, johon voi valita sävyksi harmaan värin.

Voiko Rautasulfaattia käyttää sisätiloissa?
Ei voi. Tuote on tarkoitettu ulkokäyttöön. Rautasulfaatti tarvitsee harmaantumiseen auringonvaloa. Sisäseinien kuultomaalaukseen suosittelemme Ilona Kuultomaalia tai peittävään maalaukseen Into Sisustusmaalia.

Miten voi harmaannuttaa puuta?
Puun harmaannuttamista voi tehdä Rautasulfaatilla. Koska Rautasulfaatti ei ole valmis tuote tai pintakäsittelyaine, emme vastaa rautasulfaattikäsittelyistä johtuvista värivirheistä, tahriintumisista tai muista pintamuutoksista. Jos olet epävarma, suosittelemme vaihtoehdoksi puun maalamiseen ja muuhun pintakäsittelyyn tarkoitettuja tuotteitamme.

Käsittelin ulkoseinät Rautasulfaattivedellä ja sitä pääsi roiskumaan ikkunoihin ja sokkeleihin. Miten saan ne puhtaaksi?
Rautasulfaattivesi tahrii suojaamattomat pinnat ja niiden puhdistaminen ei aina ole mahdollista. Ennen käsittelyä kaikki käsittelemättömäksi tarkoitetut pinnat pitää suojata erittäin hyvin mahdollisten tahrojen välttämiseksi. Myös sade voi irrottaa käsitellystä pinnasta rautasulfaattia, joka näkyy ruostevalumina esim. sokkeleissa.

 

 

 

Askarruttaako jokin?
Ota yhteyttä: