200 Keltaokra

alk. 8,52 

Maaväripigmentti

Poista

Tuotekuvaus

Keltaokra

Keltaokra on luonnonmateriaali, jota valmistetaan keltasavesta. Rautapitoisuuden vaihtelu vaikuttaa Keltaokran väriin. Keltaokralla on hyvä valon- ja säänkesto ja se sopii hyvin öljymaalien valmistukseen. Se soveltuu käytettäväksi kaikissa maalaustekniikoissa sekä sekoitettavaksi öljy-, kalkki- ja liimamaaleihin. Keltaokraa käytetään myös kipsin, sementin, laastin, paperin, pahvin ja kuitujen värjäykseen. Värin lopputulos riippuu käytetyn pigmentin määrästä sekä siihen käytetystä sideaineesta.

MAAVÄRIPIGMENTIT

Pigmenteistä löytyvät maavärit, kuten okrat, terrat ja umbrat ovat luonnosta tulevia pigmenttejä, jotka sopivat erittäin hyvin käytettäviksi öljymaaleissa niiden valonkeston ja värivoiman vuoksi. Umbrat ovat rautaoksideja, jotka sisältävät runsaasti mangaania. Pigmentti on kestävää ja sillä on erinomainen valonkestävyys. Niitä voi yhdistää muiden pigmenttien kanssa ja ne soveltuvat käytettäväksi kaikkiin sideaineisiin. Rautaoksidipigmentit sopivat betonin ja laastin sävytykseen hyvän värjäävyytensä vuoksi. Maavärituotanto on ympäristöystävällistä. Aidoilla maaväripigmenteillä saadaan aikaiseksi kauniita ja pehmeitä värisävyjä.

KELTAOKRAN SOVELTUVUUS

Valonkestävyys: Hyvä

Vesipohjaiset sideaineet: Hyvä

Öljypohjaiset sideaineet: Hyvä

Kalkki tai sementti: Hyvä

PIGMENTTIEN KÄYTTÖ MAALIN SÄVYTTÄMISEEN

Vesiohenteisten maalien sävytyksessä pigmentti kannattaa sekoittaa ensin pieneen määrään vettä, jolloin saadaan ns. sävytyspastaa.

Pigmenttiä sekoitetaan veteen niin, että tahnasta tulee tasaista ja melko paksua. Valmista tahnaa lisätään maalin joukkoon, kunnes se on halutun sävyistä.

Pigmentin osuus ei saisi olla yli 10% valmiissa maalissa, sillä liian suuri pigmentin lisäys heikentää maalin kykyä tarttua alustaansa ja maali saattaa tahria kuivanakin pintana.

Valkoisesta maalista ei siis saa kovin tummia sävyjä. Eri maalien sideainepitoisuudet vaihtelevat, joten sävytys on aina maalikohtaista.

Öljymaalien sävytyksessä periaate on sama kuin vesiohenteisten maalien sävyttämisessä, mutta pigmentti sekoitetaan ensin joko tärpättiin tai keitettyyn pellavaöljyyn (vernissaan).

 

PIGMENTEISTÄ ITSE VALMISTETTU ÖLJYMAALI SISÄKÄYTTÖÖN

KELTAINEN MAALI (n. 1 litra)

5 dl keitettyä pellavaöljyä

1 dl yleisohennetta

700 g keltaokraa

0,5 dl serotiinia

Aineet mitataan esim. kolmen litran astiaan ja sekoitetaan voimakkaasti porakoneeseen kiinnitetyllä maalinsekoittimella n. 15 – 60 min pigmenttien karheudesta riippuen. Maalin voi lopuksi suodattaa, jolloin liukenemattomat pigmenttikokkareet jäävät pois. Jos maali tuntuu liian ohuelta, sitä voi paksuntaa lisäämällä liitujauhoa tarpeen mukaan. Eri pigmentit reagoivat eri tavalla; toiset tarvitsevat enemmän öljyä liuetakseen kuin toiset. Yleensä raskaat pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit. Pieniä eriä tehdessä pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit. Valmistuksessa maalipigmentin hiertäminen on tärkeää. Pigmentit voi hiertää öljyn kanssa hienoksi pigmentinhiertimellä tai palettiveitsellä lasin päällä. Aluksi maali rahisee alustaa vasten. Maali on valmista kun seos on tasaista. Hierrä vain vähän maalia kerralla. Tahnaan sekoitetaan lisää öljyä ja maali on valmista. Maalia sivellään ohuita kerroksia 2-5 kertaa. Pinnan annetaan kuivua kerrosten välillä 2-5 vuorokautta. Itse valmistettu öljymaali soveltuu huonekalujen entisöintimaalaukseen ja öljylasuurin valmistamiseen. Pigmenttien määrää muuttamalla voidaan vaikuttaa maalin peittävyyteen.


Tunnisteet:
, , , , , , ,

Lisätiedot

PainoEi saatavilla/-tietoa
Koko

1 kg, 100 ml, 20 kg

Tuoteselosteet:

Lataa turvallisuustiedote