Falunpunainen

alk. 48,35 

Poista

Tuotekuvaus

Falunpunainen

Falunpunainen pigmentti on suosittu värijauhe punamultamaalin valmistuksessa. Falunpunainen pigmentti on tummanpunaista. Pigmenttierien sävyt saattavat vaihdella.

Pigmentit

Pigmentit eli värijauheet sopivat maalin sävytykseen ja valmistukseen, koriste- ja taidemaalauksiin, kuten marmorointiin, ootraukseen, patinointiin sekä betonin, kalkkilaastin ja kalkkimaalin värjäämiseen. Pigmentteihin lisätään sideainetta, joka sitoo maalin ja pitää sen kiinni maalattavassa pinnassa. Pigmenteillä voi värjätä myös kipsiä, paperia ja pahvia. Värin lopputulos riippuu käytetyn pigmentin määrästä sekä siihen käytetystä sideaineesta. Pigmenttien sideaineina käytetään mm. pellavaöljyä, kiinanpuunöljyä, munanvalkuaisia, liimaa, jne

MAAVÄRIPIGMENTIT

Pigmenteistä löytyvät maavärit, kuten okrat, terrat ja umbrat ovat luonnosta tulevia pigmenttejä, jotka sopivat erittäin hyvin käytettäviksi öljymaaleissa niiden valonkeston ja värivoiman vuoksi. Umbrat ovat rautaoksideja, jotka sisältävät runsaasti mangaania. Pigmentti on kestävää ja sillä on erinomainen valonkestävyys. Niitä voi yhdistää muiden pigmenttien kanssa ja ne soveltuvat käytettäväksi kaikkiin sideaineisiin. Rautaoksidipigmentit sopivat betonin ja laastin sävytykseen hyvän värjäävyytensä vuoksi. Aidoilla maaväripigmenteillä saadaan kauniita ja pehmeitä värisävyjä

Punamullan keitto-ohje

(10L maalia)

Vesi: 8 L
Rautasulfaatti: 0,6 kg
Ruis- tai vehnäjauho: 0,8 kg
Punamulta: 1,6 kg
Keitetty pellavaöljy (vernissa): 0,6 L

Lisää rautasulfaatti kuumaan veteen. Sekoita ruisjauho hiljalleen sekaan ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu.
Lisää punamulta myös hiljalleen, hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vernissa, minkä jälkeen seosta keitetään vielä 2 – 3 tuntia.

Suosittelemme maalattavan pinnan pohjustusta Uula Homesuojalla vähintään 24 tuntia ennen maalausta.

Emme vastaa itsetehtyjen maalien laadusta. Jos olet epävarma, suosittelemme valmiin maalin ostamista.

YLEISOHJE

PIGMENTEISTÄ ITSE VALMISTETTU ÖLJYMAALI SISÄKÄYTTÖÖN

 ( n. 1 litra )

Itse valmistettu öljymaali soveltuu huonekalujen entisöintimaalaukseen ja öljylasuurin valmistamiseen. Pigmenttien määrää muuttamalla voidaan vaikuttaa maalin peittävyyteen.

5 dl keitettyä pellavaöljyä

1 dl yleisohennetta

noin 500-700g pigmenttiä, väristä riippuen

0,5 dl serotiinia

Aineet mitataan esim. kolmen litran astiaan ja sekoitetaan voimakkaasti porakoneeseen kiinnitetyllä maalinsekoittimella n. 15 – 60 min pigmenttien karheudesta riippuen. Maalin voi lopuksi suodattaa, jolloin liukenemattomat pigmenttikokkareet jäävät pois. Jos maali tuntuu liian ohuelta, sitä voi paksuntaa lisäämällä liitujauhoa tarpeen mukaan. Eri pigmentit reagoivat eri tavalla; toiset tarvitsevat enemmän öljyä liuetakseen kuin toiset. Yleensä raskaat pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit. Pieniä eriä tehdessä pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit.

PIGMENTIN HIERTÄMINEN

Valmistuksessa maalipigmentin hiertäminen on tärkeää. Pigmentit voi hiertää öljyn kanssa hienoksi pigmentinhiertimellä tai palettiveitsellä lasin päällä. Aluksi maali rahisee alustaa vasten. Maali on valmista kun seos on tasaista. Hierrä vain vähän maalia kerralla. Tahnaan sekoitetaan lisää öljyä ja maali on valmista. Maalia sivellään ohuita kerroksia 2-5 kertaa. Pinnan annetaan kuivua kerrosten välillä 2-5 vuorokautta.

 


Tunnisteet:
, , ,

Lisätiedot

Paino5 kg
Koko

25 kg, 5 kg

Muistathan nämä oheistuotteet ja tarvikkeet