470 Sinooperinpunainen

alk. 18,14 

Epäorgaaninen pigmentti

Poista

Tuotekuvaus

Sinooperinpunainen

Sinooperinpunainen pigmentti

Sinooperinpunaista pigmenttiä voidaan käyttää maalin valmistuksessa sekä erilaisissa koriste- ja taidemaalauksissa, kuten marmoroinnissa, ootrauksessa ja patinoinnissa. Se soveltuu myös paperin ja pahvin värjäykseen, mutta kalkin ja sementin värjäämiseen sitä ei suositella. Pigmenttien sideaineina käytetään mm. pellavaöljyä, kiinanpuunöljyä, munanvalkuaisia, liimaa, jne. Värisävyyn vaikuttaa käytettävä sideaine.

SINOOPERINPUNAISEN PIGMENTIN SOVELTUVUUS

Valonkestävyys: Kohtalainen

Vesipohjaiset sideaineet: Hyvä

Öljypohjaiset sideaineet: Hyvä

Kalkki ja sementti: Ei suositella

PIGMENTTIEN KÄYTTÖ MAALIN SÄVYTTÄMISEEN

Vesiohenteisten maalien sävytyksessä pigmentti kannattaa sekoittaa ensin pieneen määrään vettä, jolloin saadaan ns. sävytyspastaa.

Pigmenttiä sekoitetaan veteen niin, että tahnasta tulee tasaista ja melko paksua. Valmista tahnaa lisätään maalin joukkoon, kunnes se on halutun sävyistä.

Pigmentin osuus ei saisi olla yli 10% valmiissa maalissa, sillä liian suuri pigmentin lisäys heikentää maalin kykyä tarttua alustaansa ja maali saattaa tahria kuivanakin pintana.

Valkoisesta maalista ei siis saa kovin tummia sävyjä. Eri maalien sideainepitoisuudet vaihtelevat, joten sävytys on aina maalikohtaista.

Öljymaalien sävytyksessä periaate on sama kuin vesiohenteisten maalien sävyttämisessä, mutta pigmentti sekoitetaan ensin joko tärpättiin tai keitettyyn pellavaöljyyn (vernissaan).

YLEISOHJE

PIGMENTEISTÄ ITSE VALMISTETTU ÖLJYMAALI SISÄKÄYTTÖÖN

 ( n. 1 litra )

Itse valmistettu öljymaali soveltuu huonekalujen entisöintimaalaukseen ja öljylasuurin valmistamiseen. Pigmenttien määrää muuttamalla voidaan vaikuttaa maalin peittävyyteen.

5 dl keitettyä pellavaöljyä

1 dl yleisohennetta

noin 500-700g pigmenttiä, väristä riippuen

0,5 dl serotiinia

Aineet mitataan esim. kolmen litran astiaan ja sekoitetaan voimakkaasti porakoneeseen kiinnitetyllä maalinsekoittimella n. 15 – 60 min pigmenttien karheudesta riippuen. Maalin voi lopuksi suodattaa, jolloin liukenemattomat pigmenttikokkareet jäävät pois. Jos maali tuntuu liian ohuelta, sitä voi paksuntaa lisäämällä liitujauhoa tarpeen mukaan. Eri pigmentit reagoivat eri tavalla; toiset tarvitsevat enemmän öljyä liuetakseen kuin toiset. Yleensä raskaat pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit. Pieniä eriä tehdessä pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit.

PIGMENTIN HIERTÄMINEN

Valmistuksessa maalipigmentin hiertäminen on tärkeää. Pigmentit voi hiertää öljyn kanssa hienoksi pigmentinhiertimellä tai palettiveitsellä lasin päällä. Aluksi maali rahisee alustaa vasten. Maali on valmista kun seos on tasaista. Hierrä vain vähän maalia kerralla. Tahnaan sekoitetaan lisää öljyä ja maali on valmista. Maalia sivellään ohuita kerroksia 2-5 kertaa. Pinnan annetaan kuivua kerrosten välillä 2-5 vuorokautta.


Tunnisteet:
, , , , , ,

Lisätiedot

PainoEi saatavilla/-tietoa
Koko

1 kg, 100 ml

Tuoteselosteet:

Lataa turvallisuustiedote