Uula Pellavaöljymaalin maalausohjeet

Uula Pellavaöljymaalin maalausohjeet – Ohjeet pohjatöihin ja maalaamiseen

Pellavaöljymaalin maalausohjeet.

Uula Pellavaöljymaali soveltuu käsittelemättömille ja aikaisemmin erilaisilla öljy-, alkydi- tai muovisideaineisilla maaleilla maalatuille puupinnoille. Maali sopii myös teollisesti pohjamaalatuille puupinnoille.

Tuotteen sävytys ja värisävyt

Uula Pellavaöljymaali sävytetään aidoista pigmenteistä valmistetuilla Uula Sävytystahnoilla. Sävyvaihtoehtoina ovat nykyisen Perinnevärikartamme  sekä aiempien värikarttojemme mukaiset sävyt. Sävyjä on saatavilla myös muiden valmistajien värikartoista. Uula Pellavaöljymaali on kiiltoasteeltaan puolikiiltävää, mutta vuosien varrella muuttuu himmeämmäksi.

Levitystapa & maalausolosuhteet

Suosittelemme maalausta siveltimellä. Siveltimen tai maalausharjan tulee olla riittävän jämäkkä. Maalattavan pinnan on oltava kuiva (puun kosteuden alle 15 %, ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %) ja lämpötilan vähintään +10°c. Kosketuskuiva 2–3 vrk:n kuluttua. Päällemaalattavissa aikaisintaan 4 vrk:n kuluttua. (+20°c ja suhteellinen ilmankosteus <80 %) Maalin kuivuminen edellyttää valoa ja lämpöä (vähintään +10°c). Käyttäessäsi korkeapaineruiskua, levitä maali vielä siveltimellä, jotta maali levittyisi tasaisesti.

Esikäsittelyt ja maalausohjeet

Esikäsittely

Pese likainen pinta Uula Maalinpesulla ja homehtunut pinta Uula Homepesulla. Poista irtonainen ja huonosti kiinni oleva maali kaapimella, hiomalla tms. Poista vanha maali mahdollisimman hyvin. Vanhat, paksut maalikerrokset voi poistaa tehokkaalla Uula Maalinpoistolla. Hio harmaantunut/nukkaantunut puupinta. Jos kyseessä on uusi höyläpinta, hio pinta karheaksi tartunnan varmistamiseksi tai anna pinnan vanhentua 1–2 vuotta ennen pohjamaalausta. Ennen maalauskäsittelyä suosittelemme pinnan käsittelyä Uula Homesuojalla, ohjeen mukaan.

Sekoita maali huolellisesti aina ennen maalausta ja tarvittaessa maalauksen aikana. Sekoita yhtenäistä pintaa varten riittävä maalierä samaan astiaan mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Tarkista sävy ennen maalaustyön aloittamista tekemällä koemaalaus laudanpalalle tms. Älä maalaa vesisateessa, suorassa auringonpaisteessa tai auringon kuumentamaa pintaa. Maalaa ohuesti tiukkaan sivellen. Liian runsas maalikerros rypistyy kuivuessaan. Maalin lämmittäminen vesihauteessa edesauttaa maalin levittämistä ohuelti. Saadaksesi tasaisen maalipinnan, maalaa pinnat laudoituksen suuntaisina kaistoina sopivaan katkoon asti. Käsittele myös puutavaran poikkileikkauspinnat huolellisesti.

Pohjamaalaus

Aikaisemmin maalatut puupinnat: Paikkapohjamaalaa Uula Ulkopohjamaalilla.
Maalaamattomat puupinnat: Pohjamaalaa Uula Ulkopohjamaalilla.
Uusi, teollisesti pohjamaalattu puupinta: Puupintaa ei tarvitse pohjamaalata.
Metallipinnat: Käsittele metalliosat ruosteenestopohjamaalilla.

Vanhojen puupintojen esikäsittely: Vanhat ikkunapuitteet, rakennuksen vesilistat, kaidepuut yms. Käsittele puhdistettu puupuhdas pohja puuöljyn ja pellavaöljymaalin seoksella 1:1. Jos puu on kovin huokoinen, voit käsitellä em. käsittelyn lisäksi pinnan ensin pelkällä puuöljyllä. Anna kuivua väh. 2 vrk ennen väli- ja valmiiksimaalausta.

Välimaalaus: Maalaa pohjamaalatut ulkopinnat n. 10–15% ohennetulla Pellavaöljymaalilla. Ohenteeksi suosittelemme Uula Öljymaalin Ohennetta. Anna kuivua vähintään 3 vrk.

Pintamaalaus: Maalaa ohuesti tiukkaan sivellen. Ohenna maalia tarvittaessa korkeintaan 10%.

Katso video

Lisätiedot

Riittoisuus: Höyläpinta 10–15 m2/litra, sahapinta 8–12 m2/litra kertasivelyllä.
Ohenne: Uula Öljymaalin Ohenne.
Työvälineiden puhdistus: Työvälineet puhdistetaan Uula Yleisohenteella tai lakkabensiinillä ja lopuksi saippualla ja vedellä.
Varastointi & ympäristöhaittojen ehkäisy: Suosittelemme säilytystä kuivassa ja viileässä paikassa. Säilytettävä lasten ulottumattomissa. Tyhjät, kuivat pakkaukset voi toimittaa kierrätykseen. Nestemäinen jäte on toimitettava ongelmajätteiden keräyspisteeseen.
Huomoioitavaa: Hävitä öljyiset trasselit, rievut yms. polttamalla tai kastelemalla vedellä ennen roskiin heittämistä mahdollisen pellavaöljyn itsesyttymisvaaran vuoksi.
Huolehdithan maalattujen ulkopintojen puhtaudesta. Puupinnan hyvinvoinnin ja maalipinnan kestävyyden kannalta puhdistus ja suojaus kannattaa tehdä säännöllisesti.

Vinkit ulkomaalaukseen

Uula Pellavaöljymaali

Tutustu ja tilaa »

Uula Maalinpesuaine

Tutustu ja tilaa »

Uula Maalinpoistoaine

Tutustu ja tilaa »

Uula Öljymaalin Ohenne

Tutustu ja tilaa »

Uula Ulkopohjamaali

Tutustu ja tilaa »

Uula Yleisohenne

Tutustu ja tilaa »

Askarruttaako jokin?
Ota yhteyttä: